Anne olmayı engelleyebiliyor!
Endometriozisin kısırlığa niçin olduğu halen tartışılan bir mevzu. Prof. Dr. Mete Güngör “Her endometriozis hastalığı kısırlığa yol açmaz. Bazı hastalar kendiliğinden hamile kalabiliyor fakat endometriozis odakları bilhassa tüplerde, yumurtalıklarda tıkanıklıklar ve yapışıklıklara yol açarak kısırlığa niçin olabiliyor. Ek olarak endometriozis odaklarından salgılanan bazı maddeler de yumurta ve spermin döllenmesine yada rahim içine yerleşmesine engel olabiliyor. Meydana getirilen çalışmalarda ‘çocuğum olmuyor’ diyerek hekime başvuran hanımlarda yüzde 15-55 oranında endimetriozis olduğu tespit edilmiştir” diyor.
Tedavisi tanısından daha kolay!
Endometriozis hanımlarda miyomlardan sonrasında en sık görülen iyi huylu bir hastalık olmasına rağmen çoğunlukla bu şekilde bir hastalığın varlığı bilinmediğinden birçok hanım regl ağrılarının düzgüsel bir durum bulunduğunu ve bununla yaşamak zorunda bulunduğunu düşünüyor. Yol açmış olduğu şikayetler çoğunlukla başka hastalıklarla da karıştığından tanısı 10 yılı bulabiliyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör “Genç kızlarda da görülen endometriozis senelerce tanı konulamadığından çoğunlukla ilerlemiş durumda karşımıza çıkmış olduğu için tedavisi daha karmaşa bir hale gelebiliyor. Endometriozisin tedavisi; hastalığın seviyesine, semptomlara ve hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istemediğine gore değişebiliyor. İlaç tedavisi, ameliyat ya da her iki yolla birden tedavi edilebiliyor” diyor.
Kansere niçin olabiliyor!
Meydana getirilen bilimsel emek harcamalar; Yumurtalık (Over) kanserinin, endometriozisi olan hastalarda daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Prof. Dr. Mete Güngör “Her endometriozis kistini ameliyat etmiyoruz. Hastanın şikayeti yoksa, kist 5 santimetre’den küçükse ve hasta genç ise bu kistleri bir süre takip edebiliriz. Bu sebeple bu hastalık yüzde 10-30 oranında tekrarlayabilir. Bu yüzden ameliyat edeceksek mühim bir nedenimiz olmalıdır” derken, ameliyat gerektiren durumları ise şöyleki açıklıyor: “Şiddetli ağrı, tedaviye karşın hamile kalamamak ve kanser açısından şüpheli görüntü durumunda ameliyat gerekir. Bilhassa 40-50 yaş içinde ortaya çıkan endometriozis kistleri kanserin habercisi olabildiğinden ameliyat edilerek patolojik incelemelesi yapılmalıdır.”
Bu etkenler endometriozis riskini artırıyor!
Prof. Dr. Mete Güngör, hastalık riskinin ailesinde endometriozis olanlarda diğerlerine gore 6 kat daha çok görüldüğünü vurgulayarak, öteki risk unsurlarını şöyleki sıralıyor: “İlk tane kanamasının 11 yaşından ilkin olması, 27 günden kısa aralıklarla tane olmak, adetin 7 günden uzun sürmesi, asla hamile kalmamış ve doğurmamış olmak, yüksek düzeyde östrojene maruz kalmak, düzgüsel tane döngüsünü engellemiş olan yapısal anomalilerin varlığı, yakın akrabalarda görülmesi, sağlıksız beslenme, bilhassa et ağırlıklı, sebzeden yoksun ve yağlı beslenme, aşırı kafein tüketimi endometriozis için öteki risk faktörleri olarak kabul edilmektedir.”